Nestkastje maken voor de koolmees

Als u meer vogels in de tuin wilt hebben dan kan dat door een nestkastje te plaatsen. Het plaatsen van een nestkastje kan prima aan een muur, boom of schutting. Er zijn diverse knusse modellen verkrijgbaar en er zijn basis kastjes te koop die je zo kan gebruiken of kan lakken in een gewenste kleur. U kunt ook zelf een nestkastje bouwen. De bouwtekening hieronder staat beschreven is voor een koolmeesje. Een nuttig vogeltje dat veel insecten eet.

Benodigdheden voor een nestkastje

•    plank van 1,5 m lengte, 15 cm breed en 15 mm dik


•    stukje rubber ( bijv. een stukje oude fietsband) van 12 bij 8 cm.


•    hamer, spijkers , decoupeerzaag en figuurzaag

•    schuurpapier

Werktekening

Werkbeschrijving

Dit nestkasje kunt u maken uit een plank van 1,50 m, maar als u een plaat hout heeft en alle onderdelen passen eruit kunt u dat ook gebruiken. Op de werktekening  kunt u de maten van alle onderdelen zien en kunt u op deze manier de plank verzagen. Bij het opmeten en uittekenen van de ondelen is het handig om op ieder onderdeel te schrijven wat het is. In de voorkant komt een ronde opening met een doorsnede van 28 mm. De opening zit 12 cm vanaf de bodem. Boor eerst een gaatje, en zaag dan het gat uit met een figuurzaag. Maak het ronde gat met schuurpapier glad. Nu kunt u het nestkasje in elkaar zetten. Begin met de onderkant. Timmer de zijkanten en voorkant eraan vast, en doe dan de achterkant. Als laatste maakt u het dakje vast. Denk eraan dat het dak niet vastgetimmerd moet worden, maar open moet kunnen. Dit is om het in de herfst te kunnen schoonmaken. Hiervoor is de rubber strip bedoeld. Zet deze zoals op de tekening met 6 spijkers vast. De strip is dan een soort scharnier. Neem hiervoor spijkers die niet langer zijn dan de dikte van het hout en rubber samen.

U heeft nu een nestkastje gebouwd en kunt u het  in de tuin plaatsen. Vogels hebben woonwensen dus is het handig om rekening te houden met de plek waar de nestkast komt. De aanvliegroute moet vrij zijn en de opening naar het noorden of oosten gericht. Hang de kast half in de schaduw op ongeveer 2 meter van de grond en zorg ervoor dat katten geen toegang hebben.