Huisje maken voor de egels

Egels zoeken voor hun winterslaap een beschutte plek. In uw tuin kunt u een egelshuisje neerzetten om de egels die beschutte plek te bieden. Zij kunnen het huisje ook gebruiken als nestplaats. U kunt zelf het huisje bouwen met de onderstaande bouwbeschrijving en tekeningen. De egel is een nuttig dier dat veel voor ons schadelijke insecten, aas, regenwormen en slakken eet. De egel ruimt weggegooid voedsel en fruit op.

Benodigdheden voor een nestkastje

·      plank van 2,70 m lengte ( of 1x 1,40 en 1x 1,30 m )

                  35 cm breed en 15 mm dik


·      hamer, spijkers , decoupeerzaag en figuurzaag

·      schuurpapier

·      afvoerbuis met kniestuk van 35 cm diameter 4 cm

·      stukje gaas

·      zaagsel, takken en bladeren

 

Werktekening

 

Werkbeschrijving

Dit egelhuisje kunt u maken uit een plank van 2,70 m of uit 2 planken van 1,40 m en 1,30 m, maar als u een plaat hout heeft en alle onderdelen passen eruit kunt u dat ook gebruiken. Op de werktekening  kunt u de maten van alle onderdelen zien en kunt u op deze manier de plank verzagen. Bij het opmeten en uittekenen van de ondelen is het handig om op ieder onderdeel te schrijven wat het is. In de voorkant komt een opening voor de tunnel. De opening is 15 cm hoog en 18cm breed. In de achterkant komt een ronde opening met een doorsnede van 40 mm. Hat ronde gat zit 4 cm vanaf de bovenkant. Boor eerst een gaatje, en zaag dan het gat uit met een figuurzaag. Maak het ronde gat met schuurpapier glad. Nu kunt u het huisje in elkaar zetten. Begin met de onderkant. Timmer de zijkanten en voorkant eraan vast, en doe dan de achterkant. Plaats in de achterkant de ventilatiebuis met het kniestuk naar beneden. Plaats de buis ongeveer 10 cm naar binnen en buig er het stukje gaas omheen. Zo voorkomt u dat de egel bladeren  in de buis stopt. Spijker de boven- en onderkant van de tunnel tegen de zijkanten en plaats de tunnel in de opening aan de voorkant van het huisje. Als laatste plaatst u het dakje. Denk eraan dat het dak niet vastgetimmerd moet worden, maar open moet kunnen. Dan kunt u het schoonvegen nadat het bewoond is geweest.

U heeft nu een egelhuisje gebouwd en kunt u het in de tuin plaatsen. Bestooi de bodem van het huisje met een beetje zaagsel. Het dak van het huisje kunt u bedekken met wat takken en bladeren. Egels houden niet van tocht dus plaats het huisje niet met de opening naar het noorden of noordoosten.