Basis.

Tijdens het ontwerpen van uw tuin houdt u de drie basisconcepten van Feng Shui goed in gedachten. Als eerste de Chi stromen met de  golvende lijnen die positief zijn en de rechte lijnen die negatief zijn. Als tweede Yin en Yang waarbij gelet wordt op het evenwicht tussen deze twee krachten. Een Feng Shui tuin bevat altijd Yin en Yang. Bloemen en planten staan voor Yang energie en water staat voor het rustige Yin. Een tuin met rechte lijnen, een stuk gras in het midden en bloemperken aan de randen is overzichtelijk en toegankelijk, wat de stroom energie meer Yang maakt. Hoe speelser het tuinontwerp, met slingerpaadjes intieme verborgen plekjes en vloeiende bloemperken, hoe meer Yin de stroom energie zal zijn. En als derde de relatie van de vijf elementen die elkaar voortbrengen of vernietigen.

De omgeving.

De tuin moet in evenwicht zijn en in harmonie met de naaste omgeving. Als er hoge gebouwen aan de rand van een terrein staan, zullen deze schaduw opleveren en windturbulentie. Deze Yang energie moet in evenwicht worden gebracht door de Yin energie van planten en bomen. U kunt de locatie van uw tuin beoordelen op de volgende punten. Positieve punten zijn: een gezonde vegetatie, zangvogels, vruchtbare grond, gezond en rustig stromend water (water is gezond als het stroomt en er vissen en ander waterleven in leven), huizen en tuinen die goed onderhouden zijn, frisse lucht, en een goede luchtstroom. Negatieve punten zijn: hoogspanningsmasten, bovengrondse kabels, zenders voor elektromagnetische golven, verkeersopstoppingen en drukke wegen, (bij drukke wegen en kan de Chi verstoord raken en uw gezondheid wordt blootgesteld aan uitlaatgassen) stilstaand of snelstromend water, slechte lucht kwaliteit, ongezond uitziende begroeiing. U kunt ook nagaan wie of wat er op deze plek heeft plaats gevonden. Om te voorkomen dat u op gifgrond uw tuin gaat aanleggen. Als u naar een heuvelachtig gebied wilt verhuizen zoek dan een huis dat met de achterkant naar de berg staat.

Opruimen en onderhoud.

Feng Shui in de tuin toepassen betekent rommel in de tuin opruimen en materialen onderhouden. Zorg ervoor dat uw tuin er verzorgd uitziet. Herfstbladeren of uitgebloeide eenjarige planten kunt u verzamelen en op de composthoop leggen. U ruimt deze bladeren op om te voorkomen dat andere planten wegrotten. Lege bloempotten kunt u schoonmaken en opbergen. Planten die gaan woekeren of veel uitlopers hebben kunt u snoeien, waardoor dit geen bedreiging vormt voor de andere planten. Planten en bomen die schade aanrichten aan bestrating of woning kunnen beter verplaatst worden om ergernissen te voorkomen. Zaailingen van bomen zoals de esdoorn groeien zeer snel en het is dan ook beter deze op te ruimen om het woekeren tegen te gaan. Als u het gazon mooi wilt houden ruim dan op tijd de paardebloem op, dus voordat ze gaan bloeien. Onderhoud uw hekwerk, paden, schuurtjes en schuttingen op tijd waardoor dit minder tijd en geld kost en uw ergernis minder lang duurt. Planten en bloemen in potten, bakken en groeizakken moeten regelmatig water krijgen om gezond te blijven. Zorg voor een makkelijk watersysteem om dit te realiseren, zodat u tijd bespaart om van de tuin optimaal te genieten.

Onkruiden.

Onkruiden kunnen ons veel vertellen over de omstandigheden in de tuin. Het verteld ons met wat voor soort grond we te maken hebben. Zuring, akkerdistel en paardenstaart wijzen op een zure grond. Vingerhoedskruid duidt op de afwezigheid van kalk. Zevenblad wijst op alkalische grond.  Heermoes komt voor op vochtige, voedingsarme en zure gronden. De grote brandnetel en Melganzenvoet komen voor op stikstofrijke en humushoudende grond. Harig knopkruid komt voor op open zandgrond en wordt beschouwd als een onkruid in moestuinen en akkerland.

Onkruid is een ongewenste, wilde of ongecultiveerde plant. De onkruidsoorten komen in de grond via zaad of doordat worteldelen met grondtransport komen. De onkruiden worden daarom ingedeeld in zaad- of wortelonkruiden. Zaadonkruiden produceren veel zaad. Het zijn vaak eenjarige planten die zich snel verspreiden. U kunt ze makkelijk wieden of schoffelen. Er zijn onkruiden, waarvan de zaden pas kiemen als ze aan licht worden blootgesteld al is het maar voor een zeer korte periode. Bij dergelijke zaden heeft het zin om in het donker te schoffelen of 's nachts de grond te bewerken. Wortelonkruiden hebben een hardnekkig wortelstelsel. Dat kunnen diepe penwortels zijn of wortelstokken die steeds opnieuw uitlopen. Ze zijn daarom lastig te bestrijden.

De voortuin.

De ingang is het eerste wat we zien als we thuis komen. Een goed onderhouden, aantrekkelijke ingang is verwelkomend, terwijl een donkere sombere of rommelige ingang ons humeur en onze energie beïnvloedt. Het huisnummer en het naambordje moeten goed zichtbaar zijn, de bel moet het doen en alle storende elementen moeten verwijderd worden. Rijen vuilnisbakken naast de voordeur is geen aantrekkelijk gezicht. Het is beter om te kijken of er een andere plek gevonden kan worden. Mocht dit niet mogelijk zijn dan is een scherm of afscheiding om de bakken beter en moeten ze schoongehouden worden. Het pad naar uw woning is ook belangrijk. U moet zich veilig voelen, dus goede verlichting is noodzakelijk. Licht trekt Chi aan. Belangrijk is dat het pad naar de ingang een vrije en open indruk maakt. Om de Chi goed te laten stromen kan het pad naar de ingang aangelegd worden in flauwe bochten. De scherpe hoeken van een pad kunnen worden verminderd met behulp van planten, belichting en een speelse border, zodat er een golvende sfeer ontstaat. Het tuinhek moet ook uitnodigend zijn en dus goed functioneren.

Bomen en planten.

Bomen en planten zijn mede bepalend voor de sfeer in de tuin en rondom het huis. Zij bepalen hoe de Chi uit de hemel zich vermengt met de Chi van de aarde. Dit proces heeft een grote invloed op uw stemming. In het algemeen heeft een tuin die goed gevuld is met een verscheidenheid aan planten een goed evenwicht in Chi. Er zijn 4 belangrijke boomsymbolen voor een lang leven. Deze zijn: de bamboe, de pijnboom, de pruimenboom en de perenboom.

 Pijnbomen mogen vervangen worden door een Cipres omdat beiden soorten niet verwelken, zelfs niet in de strengste winter.
 Er zijn 5 belangrijke bloemen die zeer favoriet zijn bij de Chinezen. Deze zijn: de pioenroos, de chrysant, de lotusbloem, de magnolia en de orchidee.

 Er zijn ook geluksvruchten. Enkele daarvan zijn de perzik, staat symbool voor een lang leven; de sinaasappel of citrus, staat symbool voor geld; de granaatappel, symbool voor vruchtbaarheid, en de peer voor welvaart.Plekken waar u bomen, bamboe of hoge grassen plaatst, zorgen ervoor dat de Chi omhoog kan vloeien. Dit zijn goede plekken als u zich op uzelf wilt richten en u zich onafhankelijker wilt voelen.

In een open tuin met een grasveld stroomt de Chi vrij rondom en in het huis. Dit is ideaal als u actief wilt zijn of gezellige dingen wilt doen met andere mensen. Een dergelijke tuin kan ook helpen om grootse ideeën te krijgen, meer open te staan en uw horizon te verbreden.

Een ingewikkeldere tuin, met een grote verscheidenheid aan her en der geplaatste planten, waar Chi zich een weg moet banen langs planten, bloemperken, struiken bomen en kronkelpaadjes, zorgt voor een fantasierijke stemming. In een degelijke tuin voelt u zich eerder creatief, artistiek en bedachtzaam. Dit is ideaal als u originele ideeën zoekt, meer geïnspireerd wilt worden en behoefte heeft u af en toe in uw eigen wereld op te sluiten.

Planten met puntige bladeren, zoals yucca’s en palmen, zorgen voor een meer opwindende stemming in de tuin. Planten met slappe bladeren geven juist een rustiger gevoel. U kunt de stemming van de tuin bepalen met het soort planten.

Als iets in uw tuin het niet goed lijkt te doen, zoek dan niet naar een of ander middel. Zoek liever naar de oorzaak en schep vervolgens de juiste voorwaarden voor de groei. Als u favoriete fruitboom een wond heeft die niet wil helen, bespuit hem dan niet, maar kijk of er rottend hout in de buurt is waarin zich de organismen bevinden die rottend hout afbreken en dit weer in de aarde laten opgaan. Verwijder dit hout, en de boom zal genezen.

Waterelement.

Een Feng Shui tuin is niet optimaal benut als er zich geen water bevindt. Water is zo essentieel, omdat het rijkdom en voorspoed aantrekt. Met een waterelement brengt u beweging aan in de tuin, waardoor Chi actiever gaat stromen. Al het water moet schoon, vers en onvervuild zijn. Stilstaand water kan stagneren en daardoor gestagneerde energie afgeven. Als u er dicht genoeg bij in de buurt bent, kan dergelijke Chi uw eigen Chi laten stagneren. Stromend water geeft meer Yang Chi af dan stilstaand water. Het effect van een waterval bijvoorbeeld is actiever en meer Yang dan dat van een vijver. De neerwaartse richting van een waterval heeft meer aards effect, terwijl een borrelende bron weer meer opwekkende Chi afgeeft. 
Fonteinen brengen goede Feng Shui voort en worden dan ook vaak gebruikt. Zorg dat de fontein altijd rond is, dit bevordert de "circulatie" van de Chi.

 Invloed van water dat snel in een rechte lijn stroomt, is meer Yang dan die van water dat langzaam langs licht gebogen lijnen stroomt. Vijvers en moerassen zijn het meest Yin, maar moeten een grote verscheidenheid aan dieren en planten bevatten om niet te stagneren.

De plaatsing van het waterelement is erg belangrijk. Links van uw voordeur is het beste, mits dit in het Noorden, Oosten of Zuidoosten ligt. Dit heeft te maken met de elemententheorie. Het Noorden staat voor het element Water. Het Oosten en Zuidoosten staan voor het element Hout dat gestimuleerd wordt door het element Water in de productieve cyclus van de elementen. Plaats dus geen water in het Zuiden, want Water vernietigt Vuur in deze hoek. In het Westen en Noordwesten wordt het element Metaal uitgeput door Water en dat is dus geen goede Feng Shui. Andersom kan het wel, want Metaal bevordert het element Water. In het Noordoosten en Zuidwesten dient men ook geen waterelementen te plaatsen, want deze hoeken zijn van het element Aarde en door het Water wordt Aarde blubber en dat is geen goede Feng Shui.

Water dat richting uw voordeur stroomt zal een grotere hoeveelheid Chi uw huis in leiden, terwijl water dat van de voordeur weg stroomt de Chi binnenshuis kan verminderen. In dit laatste geval kunt u zelfs het gevoel krijgen dat uw geld het huis uit stroomt. Als het water minder dan 50 meter bij het huis ligt, dan is het gunstiger als dat aan de oostelijke of zuidoostelijke kant van het huis ligt.

Tuinpaden.

Paden bepalen voor een deel hoe de Chi door de tuin stroomt. Chi beweegt zich van nature in een kronkelende beweging en nooit in rechte lijnen. Over rechte paden haasten we ons door de tuin. Kronkelende paden remmen ons daarentegen af en geven ons de gelegenheid de omgeving in ons op te nemen. Ze bevorderen de stroming van Chi.

Een pad met een hard, glad oppervlakte moedigt Chi aan snel te gaan stromen. Een recht pad versterkt dit nog eens. Materialen waar de paden van zijn gemaakt heeft invloed op Chi. De volgende materialen lopen qua Chi, opeenvolgend van Yin naar Yang. Boomschors, vlonders, houten, planken, oude spoorwegbielzen, boomstammen. Grind, baksteen. ruwe tegels, gladde tegels.

Daktuinen, balkons, terrassen.

Balkons, daktuinen en terrassen bieden de mogelijkheid om gebruik te maken van deze open Chi. U kunt dit effect versterken door er een klein tuintje op aan te leggen. Voor het kiezen van uw planten let u op de stand van de zon en de wind. Op daktuinen, balkons en terrassen zult u veel gebruik maken van potten of bakken. Kies dan voor planten die niet gaan woekeren en die weinig water nodig hebben. Ook het verbouwen van groente is hier mogelijk. Hoog in de lucht kan de wind behoorlijk aanwezig zijn en is een goede beschutting voor uw planten noodzakelijk. Het plaatsen van schermen of planten die goed tegen de wind kunnen zijn een goede oplossing. Wanneer alle kanten worden omsloten met schermen loopt de Chi vast. Wanneer alles open is stroomt de Chi te snel door. Een evenwichtige keuze van planten en schermen zorgt ervoor dat de Chi rustig kan stromen.

-Als u meer Yang-energie wilt aanbrengen, plaats dan  bloeiende planten met felle kleuren en puntige bladeren in interessante potten.

-Voor zachtere en meer Yin-energie kunt u planten nemen met slappe bladeren, hangplanten en klimplanten langs latwerk.

-Houten vlonders geven een zachte Yin-energie af.

-Houten meubels zijn meer yin dan metalen meubels.

Bloembakken.

Bloembakken zijn belangrijk. Op deze plek ontstaat er een sterke Chi vlak buiten het raam, waardoor deze energie gemakkelijk naar binnen kan stromen. Plaats de bloembakken aan de buitenkant van de ramen. Dit is zeker aan te raden als u in een appartement. U kunt de kleur van de bloemen aanpassen aan het soort Chi waarvan u meer wilt binnenhalen en aan de richting van de gevel. Sterke kleuren geven meer opwekkende Yang-Chi af, lichte kleuren een rustige Yin-Chi. Bloembakken zijn er in verschillende materialen. Hieronder een uitleg waar je welke bloembak moet plaatsen.

-Een metalen bloembak is het best in het zuidwesten, noordoosten, westen, noordwesten en noorden.

-Een houten bloembak is het best in het noorden, oosten, zuidoosten en zuiden.

-Een aardewerken bloembak is het best in het zuiden, zuidwesten, noordoosten, westen en noordwesten.

-Een plastic bloembak kunt u beter vermijden omdat deze de stroom energie verstoord.

Beelden.

Beelden en kunstwerken geven gezicht aan de tuin en kunnen u inspireren en een positief gevoel geven. U kunt tuinbeelden gebruiken om een bepaalde plek extra aandacht te geven. Een beeld in het midden is een blikvanger. Een beeld aan het einde van een pad geeft aan waar het pad heen loopt. Een beeld half tussen planten of om een hoekje geeft een spannend en verrassend effect.

-Als u een romantisch beeld wilt plaatsen om meer romantiek aan uw leven te geven dan kunt u het beste een tuinbeeld plaatsen in het westen op een ronde metalen sokkel met daar omheen rode bloemen.

-Als u meer van de Chi wilt aanbrengen die met uw werk wordt geassocieerd, zet dan in het oosten een hoog, houten beeld met groene planten eromheen.

-Als u meer van de chi wilt die kan leiden tot een harmonieuzer gezinsleven kunt u in het zuidwesten een aardewerken of gipsen beeld neerzetten met de kleur geel eromheen.

-Een glazen beeld met vloeiende lijnen geplaatst in het noorden, zorgt ervoor om meer rust en sereniteit te krijgen.

-Als u meer vuur Chi wilt toevoegen, die geassocieerd wordt met roem, erkenning en passie, kunt u in het zuiden een ster- of piramidevormig beeld neerzetten en er paarse bloemen omheen planten.

Gazon.

Een open plek in de tuin in de vorm van een gazon zorgt ervoor dat de Chi snel kan door stromen. Belangrijk is om uw gras goed te verzorgen en er fris uit te laten zien.

Bankje.

Een beschutte plek in de tuin leent zich goed om een bankje of zithoekje te creëren omringt met planten en struiken. De Chi is hier geconcentreerder, waardoor u zich makkelijk kunt ontspannen. Het is verstandig om banken zo te plaatsen dat we ons niet kwetsbaar voelen als we er op zitten. Een pad achter de bank kan het gevoel geven alsof iemand ons besluipt.

Rotstuintje.

Kijk of u een rottuintje kan aanleggen, zodat de scherpe en heldere Chi aanwezig is en u daar besluitvaardiger en helder van geest kunt zijn.

Moestuin.

Moestuinen kunnen het beste op een Noord-Zuidas worden aangelegd en benut u de hele dag van de zon dat uw gewas ten goede komt.

Muren en omheiningen.

Plaats een heg als u meer privacy zoekt of vlak bij een drukke weg woont. Heggen vertragen Chi maar werken ook als een barrière voor snelstromende Chi. Bij een dichte heg kan de Chi niet doorstromen en ontstaan er wervelingen. Het is beter om te kiezen voor een heg die niet zo compact is. Bijvoorbeeld de meidoorn of hazelaar. Bij stenen muren moeten er planten naast staan, zodat er evenwicht is tussen Yin en Yang. Omheiningen van smeedijzer of hout moeten geen punten of pijlen hebben die naar beneden wijzen of die naar binnen wijzen. Als de punten naar boven wijzen is het effect neutraal. Het beste kunt u enkele struiken naast of tegen de omheining planten.