Aalbes

Wanneer:

De aalbes kunt u aan het einde van jaar in de winter maanden snoeien.

Hoe:

Voor een mooie struik kunt u ongeveer 5 takken als basis gebruiken. Alle takken die verder uit de grond komen kunt u wegsnoeien. Bovenaan de struik kunt u ook de takken terugsnoeien zodat u de gewenste grote krijgt. Snoei altijd op naar buiten gerichte knoppen. Knip de jonge scheut iets boven de concentratie met knoppen af. Een stompje jong hout met knoppen aan het overjarige hout is dan het resultaat.

Tips:

U kunt een mulchlaag aanbrengen rond de struiken dat houdt vocht vast in de grond en houdt onkruid tegen.

 

Aardbei

Wanneer:

In juli of augustus kunt u de stekken eraf halen.

Hoe:

Als de uitlopers goede wortels vertonen, kunt u deze afknippen. U kunt het beste de eerste twee plantjes vanaf de moederplant nemen om uit te planten. Deze plantjes groeien op eigen kracht door en geven volgend jaar ook aardbeien. Neem de stekken van een moederplant die veel vruchten geeft.

Tips:

Om de oogst te vervroegen kunt u de aardbeien in het voorjaar onder een tunnel van doorschijnend plastic folie laten groeien. De bescherming voorkomt dat vogels van de aardbeien eten. Om de aardbei schoon en droog te houden kunt u wat stro om de plant leggen of de aardbei of heuvels laten groeien bedekt met zwart plastic.

Bosbes

 

Wanneer:

De bosbes (Vaccinium myrtillus) kunt u in de maanden februari en maart snoeien.

Hoe:

In de eerste twee jaren na het planten kunt u de plant snoeien door het onderste vruchthout kort boven de grond weg te halen. Vanaf het 3de jaar kunt u de bosbes onderhouden door zwakke twijgen, beschadigd en oud hout weg te snoeien.

Tips:

In tegenstelling tot het overige kleinfruit vormt de bosbes vruchten op takken ouder dan 3 jaar.

Appel

Wanneer:

Appelbomen jonger dan vier jaar kunt u in maart of april snoeien. Oudere bomen kunt u tussen december en maart snoeien.

Hoe:

Snoei eerst de lange scheuten die uit de stam groeien. Lange scheuten uit de bovenkant van de dikke takken kunt u ook weghalen. Haal vervolgens takken weg die elkaar kruisen of langs elkaar schuren. Snoei de kroon open, want de hele boom heeft licht en lucht nodig. Een open gesnoeide boom is gemakkelijker te plukken.
 Oud vruchthout dat naar beneden hangt tot 6 knoppen van de tak kunt u wegsnoeien. Wanneer er aan de jonge takken te veel dikke zijtakjes met knoppen groeien kunt u deze uitdunnen.

Tips:

Snoei bij voorkeur bij droog weer. Snoeiwonden die lang nat blijven zijn erg vatbaar voor infecties. Snoei niet bij vorst zo voorkomt u vorstschade. De appelboom niet na maart snoeien anders remt u de groei van de boom af.

Braam

Wanneer:

De braam kunt u na de oogst, of anders laat in de winter of vroeg in het voorjaar snoeien.

Hoe:

Jaarlijks kunnen de afgedragen takken weggesnoeid worden en de nieuwe grondscheuten weer aangebonden. Verwijder alle zwakke en beschadigde scheuten. Toppen die zijn ingevroren  kunt u begin voorjaar afknippen tot aan het gezonde hout. Bramen dragen vruchten aan eenjarig hout. 

Tips:

Tijdens de winter kunt u de voet van de struik afdekken met een dikke laag compost of stro, zodat de jonge scheuten wat beschermd zijn tegen de vorst. In het vroege voorjaar kunt u een stikstofhoudende meststof geven.