Beukenhaag

Wanneer:

Beukenhaag (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’) snoeit u 2 keer per jaar. De eerste keer snoeit u in mei vlak nadat de haag is uitgelopen. De tweede keer snoeit u in juli.

Hoe:

Snoeit u de zijkanten van onder naar boven en daarna de bovenkant. Bij hoge beukenhaag snoeit u de onderkant iets breder dan de bovenkant. De onderste taken krijgen dan voldoende zonlicht.

Tips:

Snoei de beukenhaag op een bewolkte dag anders kan de haag verbranden door de zon. Een beukenhaag is te herkennen aan het gladde blad en heeft geen kartelrand. 

Haagbeuk

Wanneer:

U kunt de haagbeuk (Carpinus betulus) het beste rond de langste dag (21 juni) snoeien dan hoeft u de haag maar 1 keer per jaar te snoeien. Jonge haagjes kunt u beter 2 keer per jaar snoeien. De eerste keer begin mei en de tweede keer rond de langste dag.

Hoe:

Snoeit u de zijkanten van onder naar boven en daarna de bovenkant.

Tips:

De haagbeuk is te herkennen aan het blad. Deze heeft een kartelrand en diepe nerven.

Klimop

 

Wanneer:

U kunt de klimop (Hedera helix 'Normandy Carpet') snoeien in het voorjaar, de zomer of in de herfst.  

Hoe:

U kunt de klimop een klein beetje terugsnoeien, flink terugsnoeien tot 15 cm boven de grond of afsteken met een spade. Gebruik voor snoei en onderhoud altijd goed en degelijk gereedschap. Zorg ervoor dat uw snoeischaar altijd scherp en schoon is.

Tips:

Geschikt als bodembedekker of als laag groeiende haag, mits deze over een hekwerk wordt geleid. 

Hulst

Wanneer:

Na de zomer kunt u de hulsthaag (Ilex aquifolium 'Pyramidalis') snoeien. Voor de vormsnoei kunt u de hulst een extra keer snoeien in het voorjaar.

Hoe:

U kunt de hulst als heester of boom laten groeien. De planten zijn ook geschikt voor vormsnoei. De worteluitlopers kunt u verwijderen wanneer u dit nodig vindt.

Tips:

De 'Pyramidalis' is zelfbestuivend. Wilt u veel bessen aan de plant dan is het beter om er een mannelijke plant bij te planten. 

Laurierkers

Wanneer:

U kunt de laurierhaag (Prunus laurocerasus) tweemaal per jaar snoeien. In april/mei wanneer er geen nachtvorsten meer zijn en begin september.

Hoe:

Ongewenste takken kunt u tot de stam terug snoeien. De struik loopt uit vanuit het oude hout. Bij het snoeien kunt u de onderkant iets breder dan de bovenkant houden. De onderste taken krijgen dan voldoende zonlicht.

Tips:

Met een scherpe snoeischaar krijgt u het mooste resultaat.