December

De tuin kan in de donkere dagen rond kerst worden aangekleed met extra verlichting. Het is een lust voor het oog om al die lichtjes in verschillende tuinen te bekijken.

Algemeen

  • Ophangen van nestkasten. Sommige vogels willen hun nestkast op tijd inspecteren dus is begin van de winter een prima tijd om de nestkasten op te hangen. De aanvliegroute moet vrij zijn en de opening naar het noorden of oosten gericht. Hang de kast half in de schaduw op ongeveer 2 meter vanaf de grond en zorg ervoor dat katten geen toegang hebben.
  • Vogels voeren. Vogels hebben verschillende voedingsstoffen nodig. Naast de bestaande voeding kunt u ook een extra stukje fruit voeren voor de extra vitamine. Als u vet bollen gaat maken doe dit dan niet van oud frituurvet daar zit te veel zout in dat slecht is voor de vogel. Zet de voederbak op een plek waarbij de vogels hun omgeving goed kunnen overzien.

Oogsten

  • Diverse groenten oogsten. Oogst alle koolsoorten behalve boerenkool en spruitkool voor de eerste nachtvorst. Zolang de grond nog niet bevroren is kunt u nog diverse groenten oogsten die uit de grond moeten worden gehaald. Denk hierbij aan prei en wortelen.

Snoeien

  • Snoei hulst en dennengroen. Voor het maken van kerststukje of een kerstkrans kunt u wat groen uit de tuin gebruiken.

Verzorging

  • Kalk aanbrengen op uw gazon. Als u kalk over uw gazon strooit gaat er geen mos groeien.
  • Groenblijvende heesters beschermen tegen het weer. Groenblijvende planten kunnen het ’s winters moeilijk hebben. Scherm de heesters en struiken af met een rietmat of vliesdoek om uitdroging te voorkomen.

Vijver

  • Planten en vissen die niet vorstbestendig zijn moeten binnen overwinteren. Haal de vorstgevoelige planten en vissen uit de vijver en zet ze in een bak binnen neer.

Zaaien, stekken en planten

  • Zaaien van de koudekiemers. Zaai de zaden in de koude bak zodat de zaden een koude periode ondergaan om goed te kunnen kiemen. Voorbeelden van koudekiemers zijn: Primula, Helleborus, Iris, Monnikskap, Gentiaan.